Ett humorbefriat inlägg...

... för omväxlings skull.

I helgen bevakar I nörd och lust-redaktionen fantasy- och science fiction-kongressen Kontext (http://kontext2008.se/) som hålls på Musicum här i Uppsala. Hade vi tid skulle vi flytta in där under helgen med inspelningsutrustning, folköl och ett gäng sällskapsspel men eftersom två tredjedelar av oss står skrevdjupt i varsin hemtenta får vi begränsa oss en aning och vara selektiva i vilka delar av kongressen vi bevistar. Alla ni som inte är tvungna beskriva processen med laga skifte och annat livsnödvändigt på cirka fem datorskrivna A4 begår ett brott om ni missar detta! Bland annat kommer World Fantasy Award 2008 delas ut och hedersgäster som Jon Courtenay Grimwood och Erik Granström (som jobbat bland annat med rollspelet Drakar och Demoner i många år) ärar kongressen med sin närvaro.

För att inte tala om att UU:s egna professor i konstvetenskap, Jan von Bonsdorff, ska hålla föredrag om bildspråket i Muminböckerna. Det tänker då inte jag missa för allt dvärgaguld i Middle Earth.

Tråkigt nog missar jag avslutningsfesten på söndagen på grund av ovan nämnda laga skifte.

(Jag avser dock, högst frivilligt, avstå från aktiviteter såsom diskussion om "Att samla böcker". Jag skulle ha gissat på att de behövde utfyllnad, men eftersom det är en del av det s k "sidoprogrammet" har jag faktiskt ingen vettig förklaring. Är det en tävling i vem som har flest dammiga volymer och söndertuggade pulppockets från 30-talet, månne?)

Reportaget kommer förstås sändas i "I nörd och lust" på måndag 17.00 på studentradion 98.9. Även om du är tvungen att missa kongressen, missa för allt i världen inte programmet! 

Games Day 26/10 -08, eller hur man fuskar till sig vinster...

I söndags var det dags att plocka fram sina älskade plastfigurer och lira Warhammer som om det aldrig funnits nåt annat att göra (och ärligt talat så har jag aldrig nåt för mig på söndagar). Glad och ivrig som en 5-åring på speed samlade jag ihop min samling eller 'warhammerarmé' som det så skonsamt heter och drog iväg, tre vänner väntade på mig och på att kicka mitt ass i figurspel.

Warhammer är ju som vissa utvalda få vet ett ursprungligen brittiskt strategispel där man mobiliserar sina arméer på ett spelplan mot en annan spelares och turas om att med list och tur utmanövrera varandra, sätta igång storskaliga anfall eller bara fly undan skräcken, allt representerat av små plast- eller metallfigurer på ett bord prytt med byggnader, skogar och grässlätter. Det finns ett stort antal olika arméer eller 'lag' att välja mellan, alla med sina specialregler och distinkta karaktärer i en fantasymiljö där dvärgar, alver, ödlemän och människor försöker dela på en våldsam och mystisk värld (kallad Warhammer World av de där kluriga britterna, tänk att Shakespeare är därifrån).

Long story short, så ställde jag upp min ärorika armé, rad efter rad av svärdsvingande infanteri, glimmande kavalleri och tungt artilleri. The Empire som min armé heter är en armé av människor och innehåller väldigt få inslag av fantasy. Istället lånas det friskt från gammal tysk renässansestetik, med flintlåsmusköter och enorma välputsade mustascher. Framför mig hade jag en hämndlysten här av skogsalver (Wood Elves), med fler pilbågar än en samlad kasse Robin Hood-rullar, samt rultande trädmän. Lägg till lite skogsmagi och arga jättefåglar och du har en armé som välledd betyder domedagen för mina små killar, och välledd var den.

Kanoner dundrade, magiska pilar förmörkade himlen och tappra riddare lät lansarna ryta. Hela enheter med mänskliga bågskyttar försvann under koncentrerad alvisk eldgivning och kanonkulor missade sina mål när artillerister begick stressade misstag. Som tur var studsade pil efter pil av kavalleriet som fyllda av kejserlig vrede körde över den alviska högerflanken. Sex turer senare (maxgränsen för en match) låg det kroppar (okej figurer) överallt. En snabb poängsammanställning senare och segern var imperiets!

Därnäst följde en hård strid mot ödlemännen (Lizardmen). Deras armé bestod av just ödlor i alla storlekar, alla rustade till tänderna. De flyr inte heller så lätt de små asen, att vara kallblodig innebär tydligen även att man inte hoppar till lika lätt som de mjuka, något fantasifullare människorna. Matchen inleddes av en snabb framrusning från ödlemännens mindre krigare, som med sina förgiftade pilar såg till att mer än en människa fick bita i fuskgräset. Imperiets gensvar blev än en gång att låta magin och kavalleriet tala, några små enheter människor offrades i en spektakulär 'ändamålen helgar medlen'-stund för att de tyngre delarna av armén skulle få svängrum. Enorma Kroxigors, ödlor the size of a house stormade fram och gjorde färs av allt de kom åt och en artilleripjäs blev till skrot och halsband när de bestämde sig för att rensa hus.

Imperiet klarade sig dock hela vägen till vinst tack vare tur och en hemlighet jag ännu inte ska avslöja. En liten strid mot riddarnationen Bretonnia blev till ett spektakel värdigt Globen när magisk blixt efter magisk blixt fick riddare att lysa upp som julgranar, dock inte innan några bågskyttar och en kanon hade malts till näringsrik yoghurt efter ett par rasande anfall.

När jag väl kommit hem och lagt mig bredvid min kvinna som en återvändande viking bestämde jag mig för en sista stolt koll på min armélista. Tärningsgudarna hade lett mot mig idag, och rummet ekade av ljudet av klapparna jag gav mig själv på ryggen för att jag spelat så JÄVLA BRA. Men sen kom mr. Karma, gav mig en tvål, slog den ur mina händer och befallde mig att plocka upp den långsamt. Jag hade FUSKAT. Jag hade FUSKAT omedvetet, inte kollat på reglerna ordentligt, men ändå FUSKAT så stort att mina segrar kändes som att få en klamydiapinne i ollonet. Fan fan fan. Dagen efter fick jag ett samtal och fick höra att en av mina vänner också fuskat, så de tog ut varandra och jag var liksom off the hook. Fuck no, jag har fuskat och mina segrar kan gå och ta sig. Så mogen är jag. //Sigge  

It's the beginning of a new era...

Igår tog I nörd och lust-redaktionen steget till nästa nivå och inledde sin första rollspelskampanj tillsammans. Spelet är Dungeons & Dragons och det är meningen att vi ska recensera den nya utgåvan (förhoppningvis redan på nu på måndag den 27:e). För mig känns detta helt främmande, jag har inte spelat i liknande High Fantasy-miljö på många år, och det är extra spännande att det är med en helt ny grupp och spelledare! (Eller "Dungeon Master" som det heter i spelet - de har verkligen hakat upp sig på underjordiska utrymmen, en central egenskap karaktärerna kan ha är "dungeoneering"...)

Trots episka strider med tekniken sände redaktionen ytterligare ett program i världsklass igår, med fokus på lajvaren och lajv. Nästa måndag pratar vi om rollspelaren - hur nördig måste man egentligen vara för att spela rollspel? Kan man överhuvudtaget ha något annat i skallen om man memorerar stridssystem, inormation om bärförmåga, förflyttning till land och i vatten, olika magiförmågors SPI-kostnad och så vidare? Svaren får vi på måndag, när vi ger våra lyssnare en unik inblick i rollspelarens liv. Lyssna online på www.studentradion.com 17.00-18.00 på måndag!

Vad gör vi här? (Om bloggen)

Är det  något med nördar och nattsuddande? Många av mina nördiga vänner (nerds need love too) är lika mycket nattugglor som jag själv. Kan det vara så att nördiga aktiviteter helt enkelt lämpar sig bäst under dygnets mörka timmar? Eller är vi bara ljusskygga typer? Hur många gånger har du spelat rollspel i fullt dagsljus? Stavar du orch med eller utan H? Hursomhelst... klockan är mitt i natten och tiden lämpar sig utmärkt för att förklara för den förvirrade random besökaren vad denna blogg egentligen handlar om.

Bloggen drivs av fyra eldsjälar, starka viljor och tillika nördar som sänder programmet I Nörd och Lust  på Uppsala Studentradio 98.9, ett radioprogram av, för och om nördar. Om du nu inte bor i Uppsalaområdet och därmed har problem med att ratta in denna eminenta radiokanal så frukta icke, vi lever i the century of the fruitbat och man kan såklart lyssna online på www.studentradion.com. Programmet sänds på måndagar 17.00-18.00, man kan även besöka vårt privata krypin på studentradions hemsida under program-fliken högst upp. Den här bloggen handlar om vårt program, och allt som det berör.

Programmet handlar om nördar, deras intressen, livsstil och aktiviteter. Vårt fokus ligger primärt på spel och spelnördar, människor som kan sitta i evigheter och dividera om vilket rollspel som egentligen har det mest effektiva slagsmålssystemet eller kärleksfullt smörjer in sina läderrustningar på schemalagd basis och döper sina vapen till Ivana eller Jeanette. Även alla som gillar fantasy och science fiction, diverse serietidningar eller bara är nyfikna på varför i Valars namn kvinnliga actionhjältar envisas med att slåss i högklackat kommer garanterat finna vårt program stimulerande (och möjligen en aning surrealistiskt).

Vi älskar att göra radio, vi älskar vår radiostation och vi älskar alla våra lyssnare. I Nörd och Lust.

SUPERHJÄLTAR

VI VILL HA SUPERHJÄLTAR!

Maila in era egenpåhittade, vansinnigt kraftfulla och urflippade superhjältar till oss på redaktionen
så kommer vi låta honom fajtas mot redaktionens nattsvart onda superskurk!

[email protected]

En riktig nörd

Den här videon var fantastiskt rolig. Jag tycker att det är ett mycket bra exempel på en nörd.
Han är spelutvecklare för Warhammer Online och pratar om en typ av karaktär man ska kunna
spela i spelet (dock kom den här karriären aldrig att dyka upp tyvärr).


Väkomna

Det här är första inlägget i radioprogrammet "I nörd och lusts" blogg.

Här kommer vi lägga upp allt möjligt mellan programmen. Just nu har
jag dock bara det här enkla youtubeklippet att erbjuda:



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0