Bli tagen på allvar

För att bli tagen på allvar måste man klä sig häftigt! Det har i alla fall den här warhammer-nörden förstått:



Nördar och Samhällskritik (och lite feminism)

Dagens I Nörd och Lust kommer, i valandan, att handla om nördar och samhällskritik. Jag hade tänkt hålla i en prata om könat nörderi, men eftersom jag är hemma och våndas av en kraftig förkylning så får det bli ett blogginlägg istället.

Nörden är stereotypt manlig idag, trots att vi har kommit långt från bilden att en nörd är en osocial kuf som sitter i källaren och spelar drakar och demoner. Jag ska ge er några exempel nu för att ni ska förstå vad jag menar:
- Datanörden
- Tv-spelsnörden
- Filmnörden
- Rollspelsnörden
- Figurspelsnörden
- Brädspelsnörden
- Lajvnördent
- Japannörden
- Cosplaynörden

eller några vanliga nördar ute i samhället:
- Bilnörden
- Tekniknörden
- Musiknörden
- Sportnörden

Läs grupperingen och tänk sedan på ett kön.
... Det var manligt på alla (eller de flesta) eller hur?

Föreställ dig nu istället pysselnörden, eller varför inte matnörden? De blir mer feminint kodade trots att det handlar om nördar, just för att sysslan är feminin! Att pyssla eller hålla på med mat är något som kvinnor gör; Bilar, spel, tv och datorer - det är ju sådant som män gör!

Pärlplattor är något  som på senare tid har blivit populärt, många gör "nördiga" plattor och 8bits figurer är väldigt populära. Men ute på webben ses det ändå ner lite på den här subgruppen, det är ju inte riktigt nörderi!

Detta är ett vanligt problem för kvinnliga nördar; de kanske gillar datorer, en viss typ av spel eller film, men de känner sig kvävda i sin position och tycker att "jag är inte nördig nog för att få kalla mig nörd". Detta är ett stort problem; för tjejer har samma rätt till att få vara nördar som killar. Och de  ska inte behöva bli särbehandlade på grund av sitt kön!

Tjejer som spelar data- eller tvspel vet hur spelet helt plötsligt förändras när folk blir medvetna om ens kön. Man blir ursäktad för sitt spelande, hjälpt stup i kvarten och förlorar möjligheten till ett spelande på lika villkor.

Trots det här så blir det allt fler tjejer som tar sig in i spelvärlden. På konvent ökar antaler kvinnliga deltagare varje år. Om nu bara beteendet kunde förändras också.

//Zuni Aurora

RSS 2.0