tärningar

kan inte sova och då får xkcd hjälpa till att fördriva tiden lite... Varför man ska hålla sitt sitt spelskåp och sina tärningar iordning:


Även om det onekligen kan göra rollspelande väldigt intressant ;)

Knappnytt Sci-fi-mässa

I december var jag på Sci-fi-mässa i Stockholm, nu ha knappnytt varit på mässan i Göteborg... Där det i vanlig manér trakas ner på och drivs med. Se vad Knatten och hans Prao-elev tycker om mässan och nördar:


http://www.youtube.com/watch?v=izv0Opt3QL0

Carcassonne New World

New World är ett självständigt spel i Carcassonne-serien.

 

I det här spelet börjar man såsom de tidiga nybyggarna gjorde i USAs östkust. Man utforskar sin väg mot väst genom att plocka brickor och bygga städer, jordbruk, vägar, och tävlar för att samla fler poäng än de andra spelarna.

 

Allt eftersom väst utforskas blir de spelarna som drar benen efter sig allt mer poänglösa; för en av skillnaderna med New World gentemot ”vanliga” Carcassonne är att man har två inspektörer som rör sig mot väst varje gång någon avslutar något och får poäng och i kolumnerna bakom dem får endast jägarna ligga kvar – så har du en köpman i en stad som ännu inte är färdigbyggd så hamnar den i din hand igen. Självklart kan du plocka poäng i områden som ligger bakom kolumnerna, men du kan inte sitta och ”hålla på” en stad.

 

En annan skillnad man märker är att planen byggs på ett annat sätt; under ett vanligt Carcassone-parti så byggs planen ut åt alla håll medan den här går från öst till väst (och sedan ibland nord och syd när det hjälper en att färdigställa)


Jag gillade spelet, man får bryta ens strategimönster lite, och tänka i nya banor för att inte förlora poäng och inspektörerna skapar ett nytt och trevligt moment när man väl förstått hur de fungerar. Eftersom inspektörerna förstör för ALLA så känner man sig inte lika förbannad när det går dåligt, det är annars lätt hänt att man känner sig utpekad när man får dåliga brickor och ens spelkamrater förstör för en.


Spelet är gjort för 2-5 spelare och jag kan rekommendera det varmt om du gillar den här typen av spel!


RSS 2.0